ΑΡΝAΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
ΥΛΙΚΑ:
( για το αρνάκι )
1/4 κούπας λάδι
2 κουταλιές βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
2 κιλά αρνάκι σε μερίδες
1/2 κουταλάκι από το καθένα: κανέλα, γαρίφαλο,
μπαχάρι, κύμινο.
½ κουταλάκι κόλιαντρο, ½ τζίτζερ
1 κουταλάκι αλάτι, τσίλι
2/3 κούπας γιαούρτι στραγγιστό
3 κούπες ζωμό κρέατος
1 κουταλάκι πιπέρι
( για το ρύζι)
2 κούπες ρύζι basmati
1/4 κούπας λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
1 μεγάλη πιπεριά σε λωρίδες
½ κούπας λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλύνετε το ρύζι με κρύο νερό και αφήστε το να σταθεί μια ώρα
σε νερό που να το καλύπτει. Στραγγίστε το και στεγνώστε το σε απορροφητικό χαρτί.
Στο μεταξύ, ετοιμάστε το αρνάκι. Βάλτε το λάδι και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, να ζεσταθεί, και ρίξτε και σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο. Προσθέστε
τις μερίδες του αρνιού και σοτάρετε καλά. Ρίξτε στη κατσαρόλα τα μπαχαρικά, το αλάτι , το γιαούρτι, και το ζωμό, σκεπάστε και σιγοβράστε 1 ώρα να μαλακώσει το κρέας. Σ’ ένα ρηχό τηγάνι, βάλτε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και την πιπεριά, ώσπου να μαραθούν. Βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και ρίξτε μέσα στο τηγάνι το ρύζι και ανακατέψτε το 1΄,2΄ επάνω στη φωτιά.
Αδειάστε το σε ένα γιουβέτσι, προσθέστε τα σοταρισμένα υλικά, το αρνάκι με τη σάλτσα του και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά μ’ ένα ξύλινο κουτάλι και ψήστε το σκεπασμένο στους 200 βαθμούς για μια ώρα ή μέχρι να πιει το ρύζι όλο το υγρό
και να φουσκώσει. Ισως να χρειαστεί να προσθέσετε νερό, αν το ρύζι δε μαλακώσει.
Λίγο πριν το βγάλετε από το φούρνο περιχύστε το με το χυμό λεμονιού.