Μετά από μερικές ημέρες τεστ και αρκετά χιλιόμετρα, μπορώ να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα και λέω να μοιραστώ μερικά πράγματα μαζί σας για μελλοντική χρήση:
Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, έβαλα πρόσφατα τα γρανάζια του Μιχάλη (-15%) στο transfer, σε συνδυασμό με λίγο μεγαλύτερα λάστιχα (Malatesta Kaiman 205/75-R15) με διάμετρο μετρημένη από εμένα περίπου 71 εκ.
Τα προηγούμενα λάστιχα που είχα επάνω ήταν Malatesta Kobra Trac NT 205/70-R15 με διάμετρο περίπου 67 εκ. (δική μου μέτρηση). Σημειωτέον ότι με τα συγκεκριμένα λάστιχα, η ακρίβεια του κοντέρ είναι 100% μετρημένη με gps.
Η διαφορά της διαμέτρου είναι περίπου 6%, οπότε υπολόγισα ότι η διαφορά θα είναι μικρότερη από 9% (15 - 6 = 9%) τελικά, δεδομένου του μεγαλύτερου βάρους και της μεγαλύτερης αντίστασης κύλισης των kaiman.
Επειδή το Jimny έχει κάνει αρκετά χιλιόμετρα (174,000), ο Μιχάλης με πληροφόρησε ότι η καδένα θα έχει μακρύνει, όπως και διαπιστώσαμε τελικά όταν βγήκε και τη βάλαμε δίπλα σε μία σχεδόν καινούργια.
Για το λόγο αυτό, μου είπε ότι μάλλον θα κάνει θόρυβο, όπως και έγινε πραγματικά. Με ανοιχτά παράθυρα, ο θόρυβος (σαν σφύριγμα) είναι αρκετός αλλά όχι ενοχλητικός (προσωπική άποψη) και το αυτοκίνητο ανεβάζει σαφώς πιο γρήγορα στροφές οπότε θέλει και πιο σύντομες αλλαγές ταχυτήτων. Θα έλεγα ότι είμαι περίπου με σχεδόν μία ταχύτητα παραπάνω από πριν.
Στο χώμα τώρα και με κοντές σχέσεις, υπάρχει σαφής διαφορά. Εκεί που πριν ο κινητήρας "πνιγόταν" σε απότομες ανηφόρες με λίγο γκάζι, τώρα ανεβαίνει μια χαρά και χωρίς πολλές στροφές. Φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση με το συνδυασμό T4.13 και γρανάζια 4.16 ( ο οποίος όμως είναι
πολύ κοντός για τέτοιο λάστιχο), αλλά βέβαια δεν υπάρχει σύγκριση και στην τιμή...
Η δε κατανάλωση, έχει αυξηθεί λίγο αλλά σε απόλυτα ανεκτά επίπεδα (δε μπορώ να δώσω τιμές αν πρώτα δεν μετρήσω την απόκλιση του κοντέρ με gps), θα έλεγα περίπου 0,5 λίτρα.
Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και τη δουλειά γενικότερα, προσεχώς θα βάλω καλύτερη (heavy duty) συνθετική βαλβολίνη (αυτή που είχα και πριν απ' ότι είδα μετά) κατόπιν υπόδειξης του Μιχάλη για να περιορίσω το θόρυβο και να αυξήσω λίγο το προσδίκιμο της καδένας (είναι πανάκριβη)...