Να πω τη γνώμη μου από πρώτο χέρι.
Εχω στήσει ένα μίνι ενεργειακό πάρκο, για ιδιόχρηση. Μια ανεμογεννήτρια και 8 ηλιακά πάνελ. Συνολική μέγιστη ισχύς είναι 1080 watt με πλήρη ήλιο και ανέμους τυφώνα.
Το δεύτερο είναι αδύνατο, οπότε τα 400 watt της ανεμογεννήτριας πέφτουν εύκολα στα 50-60 με φυσιολογικό αέρα. Αντίθετα, τα πάνελ με ονομαστική συνολική ισχύ 680 watt δίνουν άνετα 34 amp στα 17 bolt δηλαδή 578 watt. Σε βαριά συνεφιά, μετράω άνετα 170 watt (10 amp).
Τα πάνελ κοστίζουν στην "ελληνική" αγορά περί 600 ευρώ, και η ανεμογεννήτρια γύρω στα 900. Συγκρίνετε την απόδοση ανά ευρώ.
Υπ'όψιν : Δεν βρίσκονται σε κορυφογραμμή. Εκεί τα πράγματα είναι περίπου μία η άλλη. Οι ανεμογεννήτριες δουλεύουν και βράδυ, ενώ τα πάνελ όχι. Δουλεύουν εξίσου καλά και χειμώνα και καλοκαίρι.
Επειδή τη ξέρω τη δουλειά εκ των έσω, δεν γίνεται πάντα σωστή τοποθέτηση ανεμογεννητριών, αλλά εκεί που η κάθε εταιρία έχει γη. Ετσι κι αλλιώς πέρνει επιδότηση (και δίνονται μιζενς).
Για την ελλάδα είναι περίπλοκα τα δεδομένα. Τα κοστολόγια απαγορευτικά.....
πχ. τα πάνελ που έφερα απ' το εξωτερικό, τα πλήρωσα μισή τιμή, μαζί με τα μεταφορικά και τον εκτελωνισμό. Γιατί τα άλλα μισά να πάρει ένας έμπορος, ενώ μπορούμε όλοι να πάμε μπροστά?