Τον Οκτωβρη του 2005, στα πλαισια των βελτιωσεων του Jimny, προχωρησα στην τοποθετηση ενος snorkel (αναπνευστηρας) της εταιρειας TJM.
Την προμηθεια του και την τοποθετηση την εκανε η εταιρεια του φιλου Βαγγελη Τσουκα, ΕΧΤΡΕΜΕ 4Χ4.
Ειχα ηδη ενημερωθει για τη χρηση και λειτουργια του snorkel, απλα καποιοι φιλοι και συνφορουμιστες, μου εκανα πιο "εντατικη" ενημερωση και βεβαια τους ευχαριστω πολυ γι αυτο...
Ετσι, σε συνδυασμο με την αλλαγη του "μαμα" φιλτρου αερα με ενα πολυ καλυτερο της Κ & Ν και την αλλαγη της εξατμισης (απο το καταλυτη και πισω) με αλλη, ανοξειδωτη και ημιελευθερο καζανακι (με ενα μονο διαφραγμα), το αυτοκινητο αλλαξε τελειως συμπεριφορα!!!
Πηρε οπως λεμε, αλλον αερα!!!
Πολυ καλυτερη ροπη στις χαμηλες στροφες, που αυτο ηταν και το ζητουμενο, και νομιζω, καλυτερη συμπεριφορα στη καταναλωση καυσιμου...
Ενα μειονεκτημα, που για καποιους ειναι... σοβαρο, ειναι το οτι το snorkel μετα τις 3.500 rpm, κανει πολυ θορυβο... ενα γλυκο, μπασο θορυβο, που ομως για τους συνοδηγους... δεν αντεχεται!!!
Καποια στιγμη, τοποθετησα αμεσως μετα το στομιο του snorkel, ενα κομματι (15cm Χ 15cm) πλαστικο πλεγμα (σιτα), σαν και αυτο που χρησιμοποιουμε στα παραθυρα των σπιτιων μας... με τη λογικη οτι θα λειτουργουσε σαν ενα ακομη φιλτρο και θα μειωνε καπως το θορυβο! Πολυ μικρη η διαφορα...
Πριν απο λιγες ημερες, επεσε το ματι μου σε καποια αυτοκινητα (σε καποιο αγωνιστικο site στο internet...) και παρατηρησα οτι οι περισσοτεροι οδηγοι, ειχαν τα στομια των snorkel γυρισμενα μπροστα και οχι προς τα πισω...
Ψαχνοντας λοιπον καποιες αποψεις, σχετικων με το αντικειμενο φιλων, διαπιστωσα οτι το καλυτερο που ειχα να κανω, ηταν να δοκιμασω και εγω αυτη τη... λογικη.
Ετσι, με αφορμη την επιστροφη απο το ταξιδι μας στη Πορταρια, γυρισα το στομιο του snorkel μπροστα...
Το αποτελεσμα: ακομη μικροτερη καταναλωση καυσιμου, ΠΟΛΥ καλυτερο τραβηγμα του κινητηρα σε ολο το φασμα των στροφων, και επιτελους... λιγοτερη φασαρια απο το snorkel!!!
Το μειονεκτημα της θεσης αυτης ομως, ειναι το οτι πρεπει καθε φορα που βρεχει να ξαναγυριζουμε το στομιο προς τα πισω... μεχρι να φτιαχτει μια "μικροπατεντουλα" και να το ξεπερασουμε και αυτο το προβλημα...!!!