Αποστολέας Θέμα: Μένουμε Ελλάδα  (Αναγνώστηκε 2084 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Denise

  • Επισκέπτης
Μένουμε Ελλάδα
« στις: Ιούλιος 01, 2007, 21:45 »
Πριν το τσουνάμι της Σουμάτρας, η λέξη τσουνάμι νομίζω ότι ήταν άγνωστη για πολλούς από εμάς τους Έλληνες. Τα τσουνάμι δε συμβαίνουν φυσικά κάθε μέρα, και παρά το γεγονός ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους σεισμούς, είναι σίγουρα σπανιότερα από αυτούς. Παρ’ όλα αυτά, τσουνάμι γίνονται τόσο παγκόσμια όσο και στην  Ελλάδα. Μάλιστα, στις 9 Ιουλίου θα έχουμε την επέτειο του μεγάλου τσουνάμι του 1956, το οποίο προκλήθηκε εξαιτίας του μεγάλου σεισμού των 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο της νήσου της Σαντορίνης. Δυστυχώς, πέρασε απαρατήρητο διότι οι ζημιές οι οποίες προηγήθηκαν από το σεισμό προκάλεσαν μεγαλύτερες καταστροφές από εκείνες του ίδιου του φαινομένου. Όμως, στην Αμοργό το τσουνάμι έφτασε τα 20 μέτρα, στη Φολέγανδρο τα 9, στην Ανάφη τα 8, στην Αστυπάλαια τα 10 μέτρα στην Κρήτη περίπου στα 2 μέτρα και εκτός από αυτά τα νησιά, έφτασε μέχρι τους Λειψούς, την Κω, τη Ρόδο, αλλά και τις ακτές της Τουρκίας. Υπήρξαν βέβαια καταστροφές, αλλά πριν 50 περίπου χρόνια στις περισσότερες από τις προαναφερθείσες παραλίες δεν υπήρχε τουριστική ανάπτυξη (ξενοδοχεία κ.λ.π.) και φυσικά ενημέρωση, η πληθώρα των δημοσιογράφων, και η μάχη για την αποκλειστικότητα και την πρωτιά.
 Οι σεισμοί οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι των 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ, γίνονται σε υποθαλάσσια περιοχή, σε μικρό εστιακό βάθος και προκαλούν μεγάλη μετατόπιση του βυθού (κυρίως αν πρόκειται για κάθετη μετατόπιση), μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι.
Το τσουνάμι, είναι σαν μια τεράστια υδάτινη μπάλα, αν σπάσει το νερό φεύγει με ορμή προς πάσα κατεύθυνση. Αν είμαστε στην παραλία ή κοντά στη θάλασσα και γίνει σεισμός πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθούμε και να μεταφερθούμε σε ψηλά σημεία όπως βουνό σε ταράτσα κάποιου σπιτιού, μέχρι να δούμε τι θα γίνει. ¶λλωστε, σύμφωνα με τον καθ. Περιβαλλοντικής και Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και Φυσικών Καταστροφών Στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, Κώστα Συνολάκη, αν είναι να δημιουργηθεί τσουνάμι αυτό θα συμβεί στο πρώτο ημίωρο μετά το σεισμό.
Το τσουνάμι αρχικά είναι ένα πολύ μικρό κύμα αλλά με πολύ μικρό ύψος. Στην Ελλάδα θα είχε μήκος κύματος (δηλαδή η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών «κορυφών» κύματος) 40 με 50 χιλιόμετρα και ύψος ( η απόσταση του υψηλότερου σημείου του κύματος από την επιφάνεια της θάλασσας) μερικά εκατοστά.  Δηλαδή δεν είναι και τόσο επικίνδυνο όταν βρισκόμαστε στην ανοιχτή θάλασσα, δεν το καταλαβαίνουμε σχεδόν καθόλου. Όταν όμως φτάνει στη στεριά, το κύμα αρχίζει και επιβραδύνει και όπως πλησιάζει στην παραλία είναι σαν να «σκοντάφτει» στον εαυτό του. Έτσι, όλος ο όγκος του νερού αρχίζει να μαζεύεται, δηλαδή το μήκος κύματος του μικραίνει και το ύψος μεγαλώνει και φτάνει αρκετά μέτρα.
 Πως θα καταλάβουμε ότι το κύμα το οποίο βλέπουμε στην παραλία, είναι τσουνάμι; Καταρχήν θα παρατηρήσουμε ότι η θάλασσα θα αποτραβηχτεί, το πόσο όμως εξαρτάται από το μέγεθος του τσουνάμι.  Στην Ελλάδα, με τα μεγέθη τα οποία έχουμε, υπολογίζεται ότι η παραλία μπορεί να αποτραβηχτεί προς τα μέσα ακόμα και 300 μέτρα.
Αν είμαστε σε σκάφος στη θάλασσα και γίνει τσουνάμι, θα πρέπει να πάμε όσο πιο βαθιά μπορούμε. Στο τσουνάμι της Σουμάτρας όσοι ήταν σε σκάφη, ειδικά βαθύτερα από τα 10 μέτρα, δεν είχαν πρόβλημα. Τους κούνησε βέβαια το κύμα, αλλά επέζησαν. 
Προσωπικά, αν υποψιαζόμουνα τσουνάμι, χωρίς πανικό θα έμπαινα στο 4Χ4 με  μπλοκέ (άντε βάλτε όσοι δεν έχετε βάλει ακόμη) και θα πήγαινα σε μια ψηλή κορυφή για να παρατηρήσω το φαινόμενο! Το ίδιο συστήνω και δια εσάς!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αποσυνδεδεμένος dimis

  • NewsLetter
  • Jimny
  • Μηνύματα: 164
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Μένουμε Ελλάδα
« Απάντηση #1 στις: Ιούλιος 01, 2007, 23:51 »
Χρησιμο το κειμενο αυτο για ΠΡΟΛΗΨΗ......Ε,αμα γινει και τσουναμι την βαψαμε!! bhe
Γεια χαραδραααααααα!!!