Ένας αιμοδότης αρκεί για να σώσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, αφού το ολικό αίμα που προσφέρεται διαχωρίζεται στα συστατικά του και έπειτα προσφέρεται στο λήπτη.
Δύο είναι οι κύριοι στόχοι των υπηρεσιών αιμοδοσίας: η εξασφάλιση επάρκειας αίματος και η διασφάλιση αποτελεσματικής και ασφαλούς μετάγγισης.
Καθένας μας μπορεί να αιμοδοτεί περισσότερες από μια φορά το χρόνο, εφόσον είναι υγιής. Οι άντρες μπορούν να δίνουν άφοβα τέσσερις φορές το χρόνο (δηλαδή κάθε τρεις μήνες), ενώ οι γυναίκες τρεις φορές το χρόνο (δηλαδή κάθε τέσσερις μήνες).
Οι κυριότερες ομάδες αίματος είναι τέσσερις : Α, Β, ΑΒ και 0, εμφανίζονται με διαφορετική συχνότητα σε κάθε χώρα , αλλά οι ανάγκες είναι εξίσου μεγάλες, τόσο για τις συχνότερες (πχ η 0), όσο και για τις σπανιότερες (πχ η ΑΒ).
Μόνο το πέντε τοις εκατό των Ελλήνων δίνουν αίμα και από αυτούς κάτω από σαράντα τοις εκατό, το προσφέρουν εθελοντικά.
Η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα της αυτάρκειας αίματος, αφού ακόμη και σήμερα αναγκάζεται να εισάγει για να καλύψει τις ανάγκες της. Η λύση του προβλήματος είναι εφικτή : αρκούν δέκα στους εκατό Έλληνες να δίνουν αίμα μία φορά το χρόνο.
Το ολικό αίμα μπορεί να συντηρηθεί στην κατάψυξη για τριανταπέντε μέρες περίπου, ενώ τα αιμοπετάλια μόνο για πέντε μέρες.
Η ποσότητα αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι τετρακόσια ml, δηλαδή περίπου το ένα εικοστό της συνολικής ποσότητας αίματος που υπάρχει στον οργανισμό.
Ο όγκος του αίματος που προσφέρεται αποκαθίσταται μέσα σε δέκα λεπτά από την αιμοληψία, ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα μήνα.
Για τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν οξέα περιστατικά απαιτούνται δέκα μονάδες αίματος, ανά κρεββάτι, το χρόνο ή τέσσερις μονάδες αίματος για κάθε δέκα ασθενείς.
Υπάρχουν περίπου 333.200 ερυθρά αιμοσφαίρια στον οργανισμό μας, τα οποία αν τοποθετηθούν σε μία γραμμή θα σχημάτιζαν σειρά πενήντα χιλιάδων χιλιομέτρων, δηλαδή μιάμιση φορά το γύρο της γης.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια κάνουν στη διάρκεια της ζωής τους (περίπου εκατόν είκοσι μέρες) εβδομήντα πέντε χιλιάδες ταξίδια, από τους πνεύμονες στους ιστούς και αντίστροφα, χωρίς διακοπή.
Υπάρχουν περίπου τρεις χιλιάδες άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία στη χώρα μας, που χρειάζονται λίγο λιγότερες από πενήντα χιλιάδες φιάλες αίματος το χρόνο.
Όταν εμείς κάνουμε διακοπές, οι ανάγκες σε αίμα αυξάνουν. Ο αριθμός των τραυματιών από τα τροχαία ατυχήματα φτάνει τους πενήντα χιλιάδες ετησίως. Οι περισσότεροι από αυτούς χρειάζονται μετάγγιση για να σωθούν.
Η πρώτη μετάγγιση που αναφέρεται είναι αυτή του Πάππα Ιννοκέντιου του VIII το 1492, ο οποίος πέθανε λόγω ασυμβατότητας του αίματος.
Κάθε υγιής άνθρωπος ηλικίας δεκαοχτώ έως εξήντα δύο ετών, μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης.
Κατά τη διάρκεια της ζωής μας παράγουμε τέτοια ποσότητα αίματος από τον οργανισμό μας, ώστε να γεμίσουμε διακόσιες πενήντα Ολυμπιακές πισίνες.
Υπάρχουν τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες το χρόνο για να χαρούμε τη ζωή μας και άλλες τρεις - τέσσερις που μπορούμε κάνοντας ένα δώρο, να δώσουμε και σε κάποιους άλλους το δικαίωμα να χαρούν τη δική τους ζωή.