Έχω ένα 207GT (το οποίο θα βγει αγγελία μετά τον Αύγουστο
).
Το 207 έχει αισθητήρες πίεσης ελαστικών, οι οποίοι είναι πακτωμένοι πάνω στις βαλβίδες. Οι μπαταρίες τους κρατάνε μέγιστο 10 χρόνια. Κάπου είχα βρει ένα τεχνικό PDF που είχε μέσα την διάρκεια των μπαταριών αυτών σε βαλβίδες.
Οι after market αισθητήρες κατά 99% είναι "κινεζιές", οπότε θεωρώ δεδομένο ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση ή και κατανάλωση χωρίς λόγο π.χ. θεωρώ δεδομένο ότι οι πομποί των αισθητήρων θα εκπέμπουν διαρκώς, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι σβηστό.
Επιπλέον οι μπαταρίες που εμπεριέχονται στην συσκευασία αυτών των αισθητήρων δεν θα είναι και σε τέλεια κατάσταση, θα έχουν "πεσμένη" τάση, οπότε και εξασθενούν ποιο γρήγορα.
Γιατί προτιμώ να μην είχε καθόλου;
Για τους παρακάτω λόγους:
1. Είναι χρονοβόρα διαδικασία η αλλαγή αισθητήρων πίεσης και με μεγάλο κόστος.
2. Σε περίπτωση αλλαγής ελαστικών, το βουλκανιζατέρ πρέπει να κάνει σωστή εργασία. Δηλαδή να βάλει τις σωστές βαλβίδες στα σωστά ελαστικά, γιατί διαφορετικά θα υπάρχει λάθος ένδειξη (ηχητική και οπτική) των πιέσεων ελαστικών.
3. Έχω πετύχει βουλκανιζατέρ που έσπασε κατά λάθος δύο αισθητήρες κατά τη διαδικασία που έβγαζε το λάστιχο από την ζάντα!!! Χάος!
4. Σχεδόν πάντα, μετά από αλλαγή ελαστικού, οι αισθητήρες είτε κολλάνε, είτε δεν λειτουργούν σωστά. Πρέπει το ελαστικό να βγει και ξανά από την αρχή να τοποθετηθεί η βαλβίδα και μετά ο αέρας (μου έχει συμβεί στο δικό μου δύο φορές).
5. Η αλλαγή αισθητήρων πίεσης υποχρεωτικά γίνεται μόνο σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο γιατί πρέπει οι καινούριες να επαναπρογραμματισθούν στον εγκέφαλο. Και άλλα φράγκα εκεί, αφού η εργασία χρεώνεται.
6. Οι αισθητήρες πίεσης συνήθως αντιλαμβάνονται την πεσμένη πίεση κατά το ξεκίνημα όταν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο για αρκετές ώρες. Τότε τα ελαστικά έχουν την χαμηλότερη πίεση, επειδή είναι κρύα εντελώς. Οπότε για παράδειγμα, έχεις παρκαρισμένο το αυτοκίνητο το βράδυ και πας να το πάρεις, μπαίνεις μέσα και ξαφνικά χτυπά ο αισθητήρας. Ξαφνικά πανικοβάλλεσαι και τρέχεις να βάλεις αέρα και άντε βρες βενζινάδικο.
Στο νέο Jimny δεν ξέρω πως ακριβώς λειτουργούν οι αισθητήρες πίεσης. Αν μπορούσε κάποιος που το έχει ας μας πει.