* ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ
Συνδυασμός από διάφορα μυρωδάτα χόρτα, δίνουν σαυτήν την πίτα μια γεύση μοναδική!
1/2 κιλό σπανάκι.
1/2 κιλό διάφορα χόρτα,( μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες, λάπατα, αγριόπρασα, αγριοσέλινο,
σέσκουλα, ζοχούς,η και τρυφερά φύλλα απο παντζάρια. Πάρτε ότι χόρτα για πίτα βρείτε στην λαϊκή, γιατί αυτά τα χόρτα τα βρίσκουμε κυρίως ,στις λαϊκές αγορές.
Μάραθο.
Άνηθο.
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα.
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο.
300 γρ. Φέτα.
(εβαλα και μανιατικη μυτζιθρα & ανθοτυρο) 2 αυγά.
1/2 φλυτζάνι τσαγιού τραχανά γλυκό, η 2 κουταλιές ρύζι γλασσέ.
(εγω δεν εβαλα) 1 φλυτζάνι καφέ λάδι.
Πιπέρι.
Αλάτι.
Οδηγίες
Πλένουμε , στραγγίζουμε, και ψιλοκόβουμε τα χόρτα, και τα μυρωδικά. Τρίβουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι,και το αφήνουμε να βγάλει τα νερά του.
Βάζουμε όλα τα χόρτα , τα κρεμμύδια και το στημένο σπανάκι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τ αυγά ελαφρά χτυπημένα, την φέτα τριμμένη με το χέρι, το λαδάκι, λίγο πιπέρι και αλάτι, αν η φέτα δεν είναι αλμυρή. Ανακατεύουμε το μείγμα των χόρτων με τα χέρια μας πολύ καλά .
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί,στρώνουμε ένα φύλλο χειροποίητης σφολιάτας για πίτες, ,και στρώνουμε τα χόρτα. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο , το οποίο και βουτυρώνουμε.
Χαράσσουμε ελαφρά, και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα, ίσως και παραπάνω. Η πίτα πρέπει να ροδοκοκκινίσει, και να ψηθεί καλά, για να παραμείνει τραγανή και να μην πανιάσει.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν δεν έχουμε σπιτικά φύλλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα φύλλα εμπορίου. Για να μην έχουν τα έτοιμα φύλλα την αίσθηση του χαρτιού, που συνήθως έχουν, χτυπάμε 1 αυγό με 3/4 κούπας γάλα,2 κουταλιές λάδι και 1-2 κουταλιές αλεύρι. Κάνουμε ένα μείγμα, και με αυτό, αλείφουμε το τελευταίο φύλλο. Έτσι η πίτα μας όταν ψηθεί παίρνει ωραία όψη.
Εχτε την φτιαξαμε ηταν πολλη ωραια ζεστη εφαγα 4 κοματια και ανοιξα το βαρελι με τον ροδιτη μου τον φετινο και ηπια 5-4 ποτηρια αλλα ηταν λιγο θολος ,θελει λιγο κρυο ακομα να καθαρισει......*την συνταγη την βρηκα εδω:
http://mageirikesdiadromes.gr/recipes/xortopita.html