Αποστολέας Θέμα: Πόσο οικολογικά είναι τα αιολικά "πάρκα";  (Αναγνώστηκε 4765 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος thanasoulas

  • NewsLetter
  • Jimny
  • Μηνύματα: 268
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Πόσο οικολογικά είναι τα αιολικά "πάρκα";
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουάριος 28, 2010, 00:03 »
μπορει τα αιολικα παρκα να χαλανε την αισθητικη και μια ορισμενη εκταση αλλα δεν προκαλλουν σε καμια περιπτωση την μολυνση που προκαλει ο λιγνητης.αρκει βεβαια οι εγκαταστασεις να γινονται στα καταλληλα μερη και οχι οπου να νε ωστε να τις εκμεταλευομαστε στο επακρο.

Αποσυνδεδεμένος potge

  • NewsLetter
  • Jimny
  • Μηνύματα: 98
Απ: Πόσο οικολογικά είναι τα αιολικά "πάρκα";
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουάριος 28, 2010, 01:01 »
  Ακόμα και σε αυτό υπάρχει η άλλη πλευρά που σου λέει πόσες οικογένειες ζουν από το εργοστάσιο αυτό. Και αναφέρομαι σε λεγόμενα ντόπιων. Για πήγαινε και πες τους ότι θες να κλείσει το εργοστάσιο να δεις τι θα σου πουν.

  Και κάτι άλλο και πολύ ενδιαφέρον. Η ΔΕΗ αγοράζει στην 4πλάσια!!! τιμή το ρεύμα από τις εταιρείες αυτές απ' ότι το πουλάει σε εμάς. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν αύριο κοπούν επιδοτήσεις και όποια άλλη υποστίριξη δίνεται για τα αιολικά πάρκα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν ή θα παραμείνουν όλα αυτά τα κουφάρια έρμεα του χρόνου και της φύσης; Και τότε να δούμε ποιους θα κυνηγάμε με τις καραμπίνες.

Με το πρώτο αν κ δυστυχώς κ ειδικά στις μέρες μας είναι υπαρκτό διαφωνώ κάθετα. Γιατί όσους και να συντηρεί το εργοστάσιο έστω κ έναν (που είναι πολλοί παραπάνω) αν βλάπτει τι να το κάνω? Επίσης να το θέσω κ διαφορετικά. Δεδομένου πως η ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται συνέχεια οι ανανεώσιμες πηγές είναι μια ευκαιρία να μην ξεφυτρώσουν κ άλλα θερμικά εργοστάσια γιατί αργά η γρήγορα αν συνεχίσουμε έτσι θα φτάσουμε στον κορεσμό. Κ κακά τα ψέματα είναι ουτοπικό να πιστεύουμε πως θα απαλλαγούμε πλήρως από τα συμβατικά εργοστάσια. Επιπρόσθετα δεν θυμάμαι από ποιο έτος και μετά (πιθανώς το 2020) και πόσο θα κοστίζει η εκπομπή των αερίων από τα εργοστάσια (αλλά μιλάμε για υπέρογκα ποσά), συνεπώς η ΔΕΗ ίσως βλέπει πιο μακριά από ότι εμείς. Πάντως τις διάφορες ρυθμίσεις δεν τις κάνει η ΔΕΗ, αλλά άλλα όργανα κ αρχές όπως η ΡΑΕ ο ΔΕΣΜΗΕ και γενικά η ΔΕΗ δεν είναι παντοκρατορία όπως παλιά.

Αυτό με τα κίνητρα κλπ είναι μια μεγάλη ιστορία. Σε κάθε περίπτωση τα οικονομοτεχνικά μεγέθη είναι αρκετά δύσκολο να κριθούν έτσι απλά. Θα μπορούσα να σου πω πχ (φανταστικά) και 1:1 να αγόραζε απλά θα αυξανόταν ο χρόνος απόσβεσης αλλά κ πάλι θα παρέμενε επικερδής η εταιρεία. Δεν είναι έτσι πάντως κ ούτε τα πάρκα πουλάνε όση ενέργεια βγάζουν όπως θα περίμενε κανείς.
Πάντως πολλοί τάσσονται κατά των αιολικών πάρκων αλλά δεν είδα αντίστοιχη διαφήμιση για προγράμματα όπως τα φωτοβολταϊκά στις στέγες κοκ, οπού ο καθένας μας μπορεί να τοποθετήσει μέχρι 20kw Φ/Β και να πουλάει με το 5πλάσιο της τιμής (μέχρι το 2011 αν δεν απατώμαι αφού μετά θα πέφτει με κάποιο ρυθμό) με 25ετές νομίζω συμβόλαιο. Αντικειμενικά αυτό είναι ένα πολύ καλό κίνητρο, που σου δίνει κ ακόμα καλύτερη απόσβεση κεφαλαίου από τα αιολικά, αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση του κοινού. Καλό είναι να ασκούμε κριτική (φίλε Settera δεν αναφέρομαι επ ουδενί σε σένα προσωπικά αλλά γενικά στην κοινωνία μας), αλλά συχνά φάσκουμε κ αντιφάσκουμε. Μας φταίνε τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά τελικά δεν κάνουμε τίποτα όταν μας δίνεται η δυνατότητα.

Αποσυνδεδεμένος gakias

  • Jimny
  • Μηνύματα: 124
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Πόσο οικολογικά είναι τα αιολικά "πάρκα";
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουάριος 28, 2010, 02:23 »
ειμαστε λιγο υπερβολικοι με τα αιολικα παρκα,σιγουρα ειναι πολυ ποιο φιλικα στο περιβαλον απο τα εργοστασια και καθολου ρυπογονα,αλωστε αυτη η κατασκευη χρησιμοποιητε απο πολλυ παλια με μερικες διαφορες<ανεμομυλοι>και αλλα.και δεν γινονται οπου του καπνισει του καθενος,δεν ξεριζωνουν δεντρα και δαση αλλα τα κανουν συνηθωσ σε ξεροβουνια βουνα πετρωδεσ με χαμηλη βλαστηση και οχι δεντρα.και πιστεψτε με δεν ειμαστε εμεισ οι ελληνες οι <<εξυπνοι>>και οι αλλοι λαοι που τα χρησιμοποιουν χαζοι ;)

Αποσυνδεδεμένος Setteras

  • Jimny
  • Μηνύματα: 747
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Πόσο οικολογικά είναι τα αιολικά "πάρκα";
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουάριος 28, 2010, 22:21 »
  Εγώ όπως και όλοι είμαι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά θεωρώ πως τα αιολικά πάρκα δεν είναι τόσο οικολογικά όσο θέλουν να μας τα παρουσιάσουν και είναι αδιαμφισβήτητο το πόσο κακό κάνουν στο τοπικό φυσικό περιβάλλον (και δεν εννοώ μόνο από αισθητική άποψη). Και ο μεγάλος προβληματισμός μου είναι γιατί σε 1 χώρα τόσο ηλιόλουστη δεν προοθούμε τα φωτοβολταϊκά και όχι μόνο δεν τα προοθούμε αλλά με κυβερνιτικές αποφάσεις θα έλεγα μειώνουμε τα κίνητρα για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος πρόσφατα διάβαζα σε οικονομική εφημερίδα ότι η τιμή αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από επιχειρήσεις με φωτοβολταϊκά θα πέσει ενώ από επιχειρήσεις με αιολικά πάρκα θα παραμείνει στα ίδια ποσά!!! Γιατί;;;

 Α! και σε καμία περίπτωση δεν είμαι υπέρ των εργοστασίων με λιγνίτη. Απλά ο προβληματισμός μου είναι και επαναλαμβάνομαι γιατί προοθούμε τόσο πολύ τα αιολικά πάρκα σε μία τόσο ηλιόλουστη χώρα.
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 28, 2010, 22:24 από Setteras »

Αποσυνδεδεμένος potge

  • NewsLetter
  • Jimny
  • Μηνύματα: 98
Απ: Πόσο οικολογικά είναι τα αιολικά "πάρκα";
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουάριος 28, 2010, 23:51 »
Όπως κάθε κατασκευή έχει τα συν και τα πλην.
Η διαφορά είναι πως τα φωτοβολταϊκά έχουν μικρή απόδοση (χοντρικά 20%), μεγάλο κόστος ανά KWatt, δεν παρέχουν φυσικά ενέργεια το βράδυ (βασικότατο πρόβλημα) και παράλληλα δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα αποθήκευση σε μεγάλη κλίμακα, χρειάζονται μεγάλη εδαφοκάλυψη για ουσιαστική παραγωγή.
Η αιολική ενέργεια από την άλλη έχει μεγαλύτερη απόδοση, μπορεί να παρέχει ενέργεια πρωί βράδυ αν και παραμένει αναξιόπιστη επειδή εξαρτάται από τον άνεμο και σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά χρειάζεται λιγότερο χώρο αφού πλέον οι μεγάλες ανεμογέννητριες είναι της τάξης του MWatt.
Επίσης όσο ηλιόλουστη είναι η Ελλάδα,άλλο τόσο ευνοϊκό είναι το αιολικό δυναμικό μας (ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές απλά εκεί δεν υπάρχουν οι υποδομές).
Το μεγάλο πρόβλημα των ανανεώσιμων γενικά είναι η αδυναμία πρόβλεψης της παραγωγής τους και μετά η αδυναμία αποθήκευσης. Δλδ αν έχουμε εγκαταστήσει 5mw πχ αιολικά και φωτοβολταϊκά, κανείς δεν μας εγγυάται πως θα έχουμε ανά πάσα στιγμή την ενέργεια που θέλουμε. Αν λυθούν μελλοντικά πολλά πράγματα θα αλλάξουν (γίνονται προσπάθειες με ταμιευτήρες νερού κοκ αλλά δεν είναι κ ό,τι απλούστερο ή εύκολο).
Προσωπικά δεν νομίζω πως προωθούνται τα αιολικά, απλά επειδή ο καθένας σκέφτεται την τσέπη του προτιμά τα αιολικά που του φέρνουν πιο γρήγορα απόσβεση-κέρδος. Πιθανώς με την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτό να αλλάξει. Τα κίνητρα πάντως είναι παρόμοια. Κ για να μην γινόμαστε μηδενιστές γίνονται διάφορα έργα πχ αν κοιτάξει κανείς εδώ στις δραστηριότητες θα βρει κάποια ενδιαφέροντα (ειδικά το υβριδικό έργο στην Ικαρία αν δεν απατώμαι είναι και το πρώτο στον κόσμο). Σίγουρα βέβαια είμαστε πίσω.
Από την άλλη (και θα πρέπει να μας προβληματίσει), ενώ οι ανανεώσιμες είναι στο προσκήνιο και τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής δεν υπάρχουν αντίστοιχα συστήματα τοποθετημένα έστω σε μικρή κλίμακα για εξοικονόμηση και όχι παραγωγή (κ μιλάω για ατομική πρωτοβουλία). Αυτό που θέλω να πω είναι, πως δεν μπορούμε να περιμένουμε από την ΔΕΗ και τον κάθε ιδιώτη να νοιάζεται για την οικολογία ενώ εμείς μένουμε άπραγοι.