Για να μαθουμε λιγο ιστορια...
Η μπουγατσα ειναι
Μικρασιατικη πιτα. Και πιο συγκεκριμενα δεν ειναι η καθεαυτου πιτα, αλλα το φύλλο, ο τροπος που επεξεργαζεται και καταληγει να ειναι τοσο τραγανο και συναμα "γλυκο".
Πολυ πιθανο να ειχε αρχισει να πωλειται με γεμιση κρεμας... η γλυκιά κοινως.... Με τον καιρο τα πραγματα αλλαξανε, προστεθηκανε υλικα οπως ασπρο τυρι το οποιο ειναι -συνηθως- ενα μιγμα απο μυζηθρα και φετα( ; ), κιμας....
Η αυθεντικη μπουγατσα πρεπει να περιεχει βουτυρο και τα υλικα να ειναι αγνα, οπως φυσικα η γεμιση να ειναι φρεσκια για να αναδυει το αρωμα και τη γευση της τραγανης κρουστας.
Εχει επικρατησει η γλυκια μπουγατσα... διοτι... πρωι πρωι να φαω κατι αλμυρο... δε μου ερχεται...
Παρολα αυτα ομως, η μπουγατσα *δεν* ειναι απαραιτητα με κρεμα... διοτι ειναι το φυλλο που την διαφοροποιει και οχι η γεμιση
Ανα περιοχες της Ελλαδος, υπαρχουν διάφορες και διαφορές στις πιτες... Στην Κοζανη υπαρχει η στριφτη πιτα με γεμιση ασπρου τυριου ή πρασσου, που ονομαζεται "κιχι"... δεν ειναι τυροπιτα ομως ουτε πρασσοπιτα...
Ειναι το φυλλο που και εδω τη διαφοροποιει...
και η ιστορια συνεχιζεται....