Απ' ότι ξέρω, εμπειρικά γιατι γραμμένο δεν έχω δει τίποτα, ισχύουν τα εξής.
Δεν είσαι υποχρεωμένος σε καμμία περίπτωση να κάνεις τα service στον επίσημο επισκευαστή που μπορεί να είναι παράλληλα και επίσημος διανομέας suzuki για το Νομό κτλ (δηλ. στην αντιπροσωπεία όπως έχει επικρατήσει -κακώς πλέον- να λέγεται).
Είσαι όμως υποχρεωμένος να κάνεις τις περιοδικές συντηρήσεις (service) σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή όπως αυτές περιγράφονται στο βιβλίο συντήρησης και αυτό για να έχεις την εγγύηση που σου παρέχει ο κατασκευαστής (suzuki Ιαπωνίας) και όχι ο εισαγωγέας (Σφακιανα...) ή ο επίσημος διανομέας- dealer του Νομού.
Από 'κει και πέρα υπάρχουν κάθετες μονάδες (πωλήσεις- ανταλλακτικά- service), ανεξαρτήτου μάρκας (toyota, suzuki, seat, ...) που έχουν πιστοποιητικά από κάποιο έγκυρο φορέα π.χ TUV (ISO-SSQMS) όπου είναι πιστοποιημένοι να κάνουν service σε οποιαδήποτε μάρκα.
Αλλά ακόμα και αν εγώ επιλέξω να κάνω το service στον κυρ Μήτσο της γειτονιάς (που έχει βέβαια συνεργείο) και μετά χρειαστώ τη μαμά εταιρία για να αλλάξω ή να επισκευάσω κάτι στα πλαίσια της εγγύησης, αυτοί δεν μπορούν να μου το αρνηθούν εκτός αν αποδείξουν με στοιχεία (φωτογραφίες) οτι η βλάβη οφείλεται σε κακό δικό μου χειρισμό ή σε ακατάληλο εξάρτημα που μπήκε κτλ. Στη συνέχεια οφείλεις να επικοινωνήσεις με τον επίσημο εισαγωγέα για την Ελλάδα και στη συνέχεια με την suzuki Ιαπωνίας (υπάρχουν τηλ, email κ.α). Κάνεις και κανένα παράπονο στον ειδικό τύπο και βρίσκεις το δίκιο σου...
Τέλος για κάθε εξάρτημα που σου αλλάζει ή για κάθε βλάβη που σου επιδιορθώνει η αντιπροσωπεία να ξέρεις ότι αυτή πληρώνεται και με το παραπάνω από τον εισαγωγέα, που αυτός τα παίρνει τα λεφτά του από την suzuki Ιαπωνίας, που και αυτή τα παίρνει από το εργοστάσιο που προμηθεύτηκε το εξάρτημα, δηλ όλοι από κάπου τα παίρνουν... Χάρη δεν μας κάνει κανένας!
Εγώ προσωπικά τα κάνω εκτός suzuki (χωρίς να έχω συγκρίνει τιμές, αλλά επειδή έχω μια πολύ καλή σχέση με τους μηχανικούς στο συνεργείο που έχω επιλέξει) και από την άλλη έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές την αντιπροσωπεία στα πλαίσια της εγγύησης.