Αποστολέας Θέμα: Πισσώνας Ευβοίας ο δρόμος για την Δίρφυ....  (Αναγνώστηκε 2088 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος IronΜan

  • Jimny
  • Μηνύματα: 3753
  • Φύλο: Άντρας
  • Πισσώνας
Πισσώνας Ευβοίας ο δρόμος για την Δίρφυ....
« στις: Ιανουάριος 15, 2006, 01:34 »
Πεδινό χωριό ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις .Η  Δίρφυ απέναντι, κρατάει τις αποστάσεις, μα του χαρίζει απλόχερα, φανταστικά ηλιοβασιλέματα και πανέμορφα τοπία. Παράγει κηπευτικά, πολλά σιτηρά, ρετσίνα, όσπρια, καλαμπόκι που το καταξιώνουν στη ντόπια αγορά και που είναι περιζήτητα σε Αθήνα και  Πειραιά.
Το χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς. Κατά τη περίοδο της  Τουρκοκρατίας η περιοχή ήταν δυο μεγάλα τουρκικά τσιφλίκια Αγάδων, από τους οποίους αργότερα οι κάτοικοι αγόρασαν τη γη.
Αξιοθέατα
Πύργος του Μόστρα. Στον επάνω οικισμό, ο πύργος σώζεται ακέραιος και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλει το όνομα του στον ιδρυτή.

Θέση Πολυτήρας. Μεγάλη έκταση στη δεξιά όχθη του ποταμού Λήλαντα, απέναντι από τον Πισσώνα. Με το ίδιο είναι γνωστή και η στενή ποτάμια λουρίδα που σχηματίζει ο Λήλαντας και από τις δύο όχθες του στα βόρεια του Ληλάντιου πεδίου μέχρι τη περιοχή του Πισσώνα και τις Λεχρές.
Στη λωρίδα αυτή βρίσκονται τα ερείπια 4 νερόμυλων καθώς και οι πηγές και τα πηγάδια συλλογής του νερού. Το νερό αυτό μεταφερότανε με λιθόκτιστα κλειστά κατά περιοχές υδραγωγεία (που ερείπια υπάρχουν ακόμα στις όχθες του ποταμού) για την ύδρευση της Χαλκίδας και των περιχώρων της.
Στη Θέση "Κούτπας", σε βραχώδη ασβεστολιθικό λόφο ΒΔ του Πισσώνα, ανακαλύφθηκε σημαντικός προϊστορικός οικισμός της αρχαιότερης Νεολιθικής εποχής. Βρέθηκαν πολλά λείψανα, όπως σποραδικά όστρακα άβαφα με χονδρόκοκκο πηλό της ΠΕ I, πυριτόλιθοι, φολίδες, λεπίδες και τρία λίθινα εργαλεία από τραχείτη.
Αγ. Γεώργιος. Αγιογραφημένος  ναός το σημερινό καθολικό του χωριού. Τη Μεγάλη Εβδομάδα την ώρα που ο παπάς διάβαζε  τα Ευαγγέλια ένα μικρό συννεφάκι σκιαγράφησε μέσα στο Ιερό τη μορφή του Χριστού που παραμένει ακόμα εκεί και προσελκύει χιλιάδες πιστούς.

Aγ. Ιωάννης ο Θεολόγος. Σημερινός νεκροταφιακός χώρος που τιμάτε στις 8 Μαίου. Κτίστηκε πάνω σε χριστιανική εκκλησία που προϋπήρχε. Σύμφωνα με τη τοπική παράδοση στη θέση αυτή υπήρχε μονή.  Αξιοθέατο το τεράστιο πουρνάρι που υπάρχει μέσα στον χώρο.

         

         






« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 16, 2006, 17:14 από Ironman Jimnys »
Γιάννης Δημητρέλης