Να σας πω και εγώ τα περί προσαρμογών κλπ.
Έρχετε κάποτε στο μαγαζί που δούλευα (pop 22 πριν το 93) κάποιος και μου λέει "θέλω 33 μ. RG 214".
Του λέω μπράβο ακρίβια στο μέτρημα!!!
Μου απάντησε ότι χρειάζετε 25 μ. αλλά βάζει 33 για να του έρθει η προσαρμογή, αφού τα 22 μ. δεν φτάνουν!!!
Εκεί κατάλαβα ότι υπάρχει παραπληροφόρηση και όταν του είπα ότι μπορεί να βάλει όποιο μήκος θέλει με είπε και άσχετο και έφυγε
Όπως έγραψαν και τα παιδιά πιο πάνω από τη στιγμή που πομπός και κεραία έχουν αντίσταση 50 ωμ δεν παίζει κανένα ρόλο το μήκος του καλωδίου, από τη στιγμή φυσικά που θα είναι και αυτό 50 ωμ.
Αν κάποια αντίσταση από τις δυο (του πομπού ή της κεραίας) δεν είναι 50 ωμ θα έχουμε στάσιμα.
Αν αρχίσουμε και κόβουμε το καλώδιο τα στάσιμα θα πέσουν, αλλά αυτό είναι εικονικό, τα στάσιμα εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά αντί να επιστρέψουν στον πομπό μας και να είναι μετρήσιμα θα καταναλοθούν κάπου στο καλώδιο και αν μετρήσουμε θερμοκρασία κατά μήκος του καλωδίου θα δούμε ότι σε κάποιο σημείο είναι ανεβασμένη.
Στην ουσία δηλαδή αν εκπέμπουμε 10 Watt και έχουμε στάσιμα 1 Watt, κόβοντας το καλώδιο και μετρόντας πια 0 Watt στάσιμα, η κεραία μας πάλι 9 Watt θα εκπέμπει, οπότε δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό, εκτός αν ο πομπός μας έχει προστασία και κλείνει με το 1 Watt στάσιμα και θέλουμε να τον ξεγελάσουμε. Στην πράξη έχω δει καλώδια να παίρνουν φωτιά σε κάποιο σημείο τους, μιλάμε για μεγάλες ισχύς πάντα, πχ 10 Kw στα FM και οι "τεχνικοί" να τα ρίχνουν στην κακή ποιότητα του καλωδίου, αλλά στην ουσία αυτό έγινε γιατί έκοβαν κάθοδο να φέρουν την προσαρμογή, την έφεραν, αλλά η επιστερφόμενη ισχύς καταναλονόταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του καλωδίου και σιγά σιγά το καλώδιο άρχισε να υπερθερμενετε μέχρι να καεί!
Καλύτερα όμως είναι να δούμε την κεραία μας, λογικά τα στάσιμα από εκεί θα είναι και να της αυξομειώσουμε το μήκος αν αυτό γίνετε.